juni 22, 2014 | Posted in Geen categorie, Preventieve onderzoeken | By

AGE's – wat zijn het en wat kunnen we ermee?

Ages staat voor Advanced Glycation End-product en betekent eind product van gevorderde verzuikering. Het is het proces van binding tussen eiwitten en suiker en pas als zuurstof een rol speelt (oxidatie) kunnen deze Ages schadelijk worden voor het lichaam. 

In het dagelijks leven komen we ze tegen als bruine korst van brood, de bruinere verkleuring van geroosterd/gebakken/gegrilld vlees, het mooie korstje op gegratineerde kaas of het gecarameliseerde laagje op uw crème brûlée. Dit is echter maar een klein gedeelte van de AGE’s die zich in ons lichaam bevinden. Ongeveer 15-20% komt via de voeding.  

Grote hoeveelheden worden bijvoorbeeld aangemaakt o.a. door roken en overmatige stress. Een verhoogde bloedglucose bijvoorbeeld zoals bij diabetespatiënten voorkomt, betekent ook dat er veel suikermolecules aanwezig zijn die de vorming van AGE's bevorderen.

Welke gezonheidsrisico kunnen voorvloeien uit een hoge hoeveelheid aan AGE's?

  • diabetes
  • insuline resistentie
  • hartinfarcten
  • stijve gewrichten
  • nierproblemen
  • dementie
  • staar

Zijn AGE's te meten?

Ja, het is mogelijk om AGE's te meten met bloedonderzoek, maar ook met een minder invasieve methode, fluorescentie. Hiervoor wordt een ingenieus apparaat gebruikt die de weerkaatsing meet van ultraviolet licht op de fluorescerende deeltjes van de AGE's in de huidlaag. 

Door deze meting is het mogelijk om een nauwkeurig inschatting te maken van de AGE's in de huid die nauw gerelateerd zijn aan die die aanwezig zijn elders in het lichaam.

De meting is snel, accuraat, pijnloos en steeds vaker worden deze AGE's Readers in gebruik genomen bij ziekenhuizen en huisartspraktijken. De techniek ontwikkeld in Groningen  door prof. Dr. Smit, internist  UMC Groningen,  en zijn team is gebaseerd op een eigenschap van deze stoffen namelijk fluorescentie. Door de huid met ultraviolet (niet schadelijk) licht te belichten, kan de AGE Reader deze fluorescentie analyseren. OPp basis van de analyse van de AGEs in de huid is mogelijk om een betrouwbare beeld van de totale belasting.

Wat kunnen we ermee?

Nu dat we weten hoeveel AGEs we hebben verzameld, waar we ze vandaan halen is misschien ook interessant om te weten hoe we ze kwijt kunnen raken…

Na de meting krijgt u advies over de verschillende mogelijkheden. Misschien wilt u ook weten hoe verder met uw gezondheid is gestelt. Heeft u een verhoogde risico op diabetes? Zijn uw vaten niet in humn beste form ? 

 

Wil je ook weten hoe het met jouw AGEs zit en wat het kan betekenen voor je gezondheid?

In juli organiseert Orthomoleculaire Praktijk Almere een AGE's-metingdag. Interesse? Stuur een email en we houden u op de hoogte.

age reader

 

Meer informatie over AGE's en de AGE Reader?

 

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/131402-hoe-schadelijk-zijn-ages-in-ons-voedsel.html

 

 

 

%d bloggers liken dit: